Zanimivosti

Zeleni in črni čaji

Črni in zeleni pravi čaj se razlikujeta po načinu predelave čajnih lističev. Najbolj pomembno pri pridobivanju črnega čaja je, da so lističi čajevca izpostavljeni procesu fermentacije, to je oksidacije s pomočjo encimov, ki se izločijo iz lističev, pri tem pa le-ti pridobijo značilno temno rjavo do črno barvo. Zeleni čaj, za razliko od črnega, ni fermentiran in tako ohrani značilno zeleno barvo.

Od kod prihaja pravi čaj?

Izvor pravega čaja je zavit v različne legende, prišel naj bi s Kitajske ali Indije pred pet tisočletji. V Evropo je pravi čaj prišel precej pozno, šele v 17. stoletju. Najprej je bil dostopen le dvoru in aristokraciji. Da je čaj postal sestavni del angleškega zajtrka, kjer je nadomestil pivo, je zasluga velike ljubiteljice čaja, žene kralja Charlesa II., portugalske infantinje Caterine de Braganza.

V drugi polovici 17. stoletja se je pravi čaj prvič pojavil v kavarnah. Kmalu zatem je pitje čaja postalo sestavni del družabnega življenja. Delodajalci so celo uvedli odmore za čaj – Tea Breaks. Zelo popularni so bili tako imenovani čajni vrtovi – Tea Gardens, kjer so ob čaju ponudili pecivo in čaj ob petih – Tea at Five, ki je popestril čas med kosilom in večerjo. Dodatek k popoldanskemu čaju so postali tudi obloženi kruhki, domislica grofa Sandwicha, po katerem so sendviči pozneje tudi dobili ime.

Osnova za vse vrste pravih čajev so vršički in lističi čajnega grmička (Camellia sinensis Linaeus O. Kuntze). Izvorna rastlina pravega čaja v botaničnem smislu je ena sama. Dejavniki, ki vplivajo na kakovost in vrsto pravih čajev, so podnebje, lega, nadmorska višina, sestava tal in način predelave.

Ko pravi čaj prelijemo z vrelo vodo, se sproščajo fenolne snovi, ki dajejo čaju vonj in okus ter kofein, ki deluje kot poživilo. Med fenolnimi snovmi so najpomembnejše taninske snovi, ki delujejo pomirjevalno na prebavni trakt in katehini ter flavoni in flavonoidi, ki delujejo kot antioksidanti.

Ali ste vedeli?

  • Da od nabiranja pravega čaja do pakiranja v zavitke ne sme miniti več kot 24 ur, kajti že po 12 urah čaj izgubi dve tretjini svojega okusa?
  • Da so bili pravi čaji prvi čaji, ki so jim začeli dodajati različne arome – aromatizirani čaji. Najstarejši in še danes najpopularnejši aromatiziran pravi čaj je Earl Grey, katerega rojstni datum sega v 30. leta devetnajstega stoletja.

Pravi čaji 1001 CVET

Nazaj