Zanimivosti

Priprava čaja – sveža voda in prava posoda

Če želite spoznati prave odlike čaja, ga morate znati pravilno pripraviti. Izbor prave posode, primerna temperatura in kakovost vode ter čas namakanja čajne mešanice namreč pomembno vplivajo na kakovost napitka.

Prave čaje delimo na tri osnovne skupine – črni, zeleni in oolong (rdeči) čaji.

Vsaka od skupin zahteva posebno pripravo, svetujemo pa, da svojo skodelico vsakokrat pripravite glede na želje in razpoloženje; z isto količino vode na primer prelijte enkrat več in drugič manj čaja; precedite ga enkrat prej, drugič malo kasneje.

S takim poskušanjem boste iz vsakega čaja zagotovo pripravili napitek po svojem okusu. Vseeno pa se velja pri pripravi držati nekaj osnovnih pravil:

  • Pri pripravi vedno uporabljajte svežo vodo. Mehkejša voda je boljša, ker vsebuje manj apnenca in soli, čaju pa daje pristnejši okus.
  • Vodo zavrite v stekleni ali kovinski posodi, ki ne sme biti aluminijasta.
  • Ko zavre, jo prelijte preko čajnih lističev v drugi posodi, ki ste jo pred tem segreli.
  • Po določenem času čaj precedite v čajnik, v katerem ga tudi ponudite. Posod, v katerih čaj stoji in v katerih čaj ponudite, ne pomivajte s čistilnimi sredstvi, zadostuje le vroča voda. Če je mogoče, za aromatizirane čaje ne uporabljajte istih posod kot za ostale.

Skozi zgodovino pitja čaja so se razvila tudi različna pravila za pripravo dobrega čaja. Na Kitajskem in Japonskem se je razvil pravi obred pitja čaja, ki je svojevrstna umetnost. V Evropi premalo cenimo kulturo pitja čaja, zato smo prevzeli le nekaj osnovnih pravil za njegovo pripravo:

  • Čajnik segrejemo;
  • glede doziranja velja pravilo čez palec, da za vsako skodelico dodamo žličko čaja ter eno dodatno žličko »za čajnik«. Od količine čajne mešanice je seveda odvisno, kako močan in aromatičen bo napitek, zato nikar ne skoparimo;
  • čajno mešanico prelijemo z zavreto vodo, ohlajeno na 80° do 90° C;
  • prelito mešanico pustimo mirovati 2 do 5 minut; dve do tri minute zadoščajo, da se iz čaja izloči večji del kofeina; takšen napitek ima poživljajoč učinek. Če nalivek stoji dlje, se iz čaja izloči vse več čreslovin, napitek pa deluje pomirjujoče. Več kot 5 minut namakanja je za pravi čaj preveč, saj napitek kasneje lahko postane trpek;
  • čaj serviramo takoj po tem, ko smo ga odcedili.

Pitje zelenega čaja z dodatkom mleka ali sladkorja odsvetujejo.

Nazaj