Zanimivosti

Od kod prihaja moj najljubši čaj?

Dandanes na svetu ni celine, kjer ne bi rasli grmi čajevca. Ponekod se s pridelovanjem te cenjene rastline ukvarjajo že stoletja, zanimivo pa je, da je danes druga največja izvoznica v pridelavi še popolna novinka.

Indija je največja proizvajalka čaja na svetu, ki prideluje zelo različne vrste čaja. Čaji z različnih območij Indije se med seboj močno razlikujejo: v severovzhodni Indiji, ob vznožju Himalaje, se širi znano pridelovalno območje Darjeeling. Aroma tega čaja je prijetna, značilna in nezamenljiva, razvije pa se lahko le, če pri pripravi čaja uporabimo mehko vodo. V vzhodni Indiji leži Assam, največje in najbolj sklenjeno območje za pridelavo čaja na svetu. Tu čajni grmi rastejo na posebno rodovitni zemlji izkrčenega pragozda. Čaj, ki uspeva v tem predelu, je polnega okusa in zelo dišeč.

Šrilanka ima tri velika pridelovalna območja: Uva – okrožje na vzhodu; območje Dimbula na zahodu in tam, kjer se obe področji stikata, to je višavje Nuwara Eliya na nadmorski višini 2000 do 2500 metrov, kjer rastejo najboljši in najbolj aromatični cejlonski čaji.

Japonska je prav tako ena izmed vodilnih držav v svetu po pridelavi čaja. Plantaže čaja na Japonskem se razlikujejo od tistih drugod po svetu, saj se Japonsko strojno obiranje čaja razlikuje od obiranja čaja drugod. Vsi japonski čajni nasadi se nahajajo v hribovitem delu države v bližini rek, potokov in jezer, kjer je klima meglena in vlažna, vročina sonca pa zaradi hladnejših, meglenih juter ni tako izrazita. Obiranje čaja se začne konec aprila, večina japonske proizvodnje pa je usmerjene v pridelavo zelenih čajev. Medtem ko je v večini držav, ki pridelujejo čaj, del proizvodnje še vedno ročne, je japonska čajna industrija mehanizirana skozi celoten proces – od obiranja, valjanja, fermentiranja, sušenja, sortiranja ter pakiranja čajev. Ročno obiranje in pridelava se uporabljata samo še pri pridobivanju najdražjih Gyokuro in Kariganes čajev.

Indonezijska Java in Sumatra sta dva največja otoka, na katerih pridelujejo čaj. Po pridelani količini čaja je ta otoška država na petem mestu v svetovnem merilu. Na Javi so čajevec vpeljali v začetku 19. stoletja, ko so posadili prve sadike iz Japonske, na Sumatri pa so čaj začeli gojiti šele v 20. stoletju. Čaji s Sumatre dajejo močan okus, podoben assamskim čajem, čaj z Jave pa je bolj podoben cejlonskim čajem.

V Kenijo so čajne grme so v Kenijo prinesli Angleži, ko je bila ta angleška kolonija. Po drugi svetovni vojni so okrog Viktorijinega jezera uredili številne velike plantaže, ki so še danes v lasti Angležev, pridelujejo pa večinoma zdrobljeni čaj, ki v angleški porabi prevladuje. Posebno izbrane vrhunske sorte čaja s kenijskega višavja se lahko vedno primerjajo s čaji zelo dobre kvalitete iz Šrilanke ali Jave.

Rusija čaj prideluje na plantažah v subtropskih delih Kavkaza (Gruzija) in skoraj vsega porabi doma. Zelo znana je t. i. ruska čajna mešanica, pripravljena iz različnih vrst čajev srednje kakovosti, ki jo tudi v naših trgovinah dobimo v filter vrečkah z oznako „ruski čaj“.

Argentina spada med novejše proizvajalke čaja. S pridelavo so sicer pričeli že kmalu v 20. stoletju, vendar se je ta močno povečala šele po letu 1954.

Brazilija je čaj začela pridelovati že leta 1810, a pridelava ni izpolnila večjih obetov. Brazilci so bolj znani po pridelovanju in pitju kave, ki je pridelajo z manj truda več, medtem ko pridelava čaja pri njih ni velika in nima pomembnega deleža v svetovni proizvodnji.

Tajvan prideluje čaj po kitajskem načinu, izvažajo pa predvsem zeleni in polfermentirani oolong čaj.

Ste vedeli?

  • Najfinejši indijski Darjeeling čaj gojijo na višini 1000 do 2400 metrov na južnih obronkih Himalaje. Prvo obiranje ali ‘first flush’ Darjeelinga se začne marca. Poletno obiranje ali ‘second flush’ daje čaj z več barve ter močnejšim in bolj grobim okusom. Jesenski čaji ali ‘autumnals’ pa so obrani v oktobru in imajo rjave liste, fino aromo ter malo čreslovin.
  • Odkar so začeli z masovno proizvodnjo na Šrilanki in v Indiji, na Zemlji ni celine, kjer ne bi imeli vsaj nekaj izkušenj s pridelavo čaja.
  • Čaj so na Šrilanko prinesli šele pred dobrimi 100 leti. Pred tem je bila Šrilanka ena največjih pridelovalk kave na svetu, takoj za Brazilijo, vendar so bili kavni nasadi tu uničeni zaradi kavne podgane, ki je najprej obžrla liste in cvetove, pozneje pa cele grme in s tem počasi uničila praktično celo industrijo.
  • V Evropi je aromatiziranje čajev postalo popularno v 19. stoletju, najbolj znan črn aromatiziran čaj pa je Earl Grey z značilnim okusom bergamotke. Pri pripravi teh čajev se uporabljajo tudi drugi dodatki, po večini so prekajeni in začinjeni, dodana pa sta jim nezmotljiva aroma in okus.
  • Aromatizirani zeleni čaji so pripravljeni iz enakih vrst čaja kot nearomatizirani zeleni čaji, le da so jim dodane različne vrste eteričnih olj in arom. Eden najbolj klasičnih aromatiziranih zelenih čajev je jasminov zeleni čaj.
  • V enem dnevu lahko izkušeni obiralec nabere kar okoli 31 kg čaja. Ta količina zadostuje za 14.000 skodelic čaja.
Nazaj