Zdravje

Do zdravja z zeliščnimi čaji

Že v davnih časih so ljudje uporabljali zelišča za lajšanje prenekaterih tegob, še danes pa vemo, da poparki nekaterih zelišč na telo delujejo izjemno blagodejno.

Janež

Janežev poparek utekočinja trde sluzi, sprošča trebušne krče, krepi želodec in izboljšuje prebavo. Uporablja pa se ga tudi pri kašlju, bronhialnem katarju, astmi, želodčnih in črevesnih kolikah ter pri slabem teku. Poleg tega ga za izboljšanje okusa dodajajo zobnim kremam, ustnim vodam in posebno sladicam. Strokovna literatura navaja pri janežu tudi protimikrobno in protivnetno delovanje.

Iz janeža pa izdelujejo tudi alkohol, in sicer grški uzo in francoski pernot.

Povzeto po: Zelena lekarna, Mladinska knjiga 2007 – Dr. j. Gruenwald in C. Jaenicke in Zdravilne rastline na Slovenskem, dr. Katja Toplak Galle, Mladinska knjiga, Ljubljana, 2000

Kopriva

Različni viri v literaturi navajajo, da je mogoče koprivo uporabljati kot blag diuretik, torej za odvajanje vode iz telesa. V ljudski medicini so jo uporabljali tudi kot čistilni čaj.

Materina dušica

Sodobna literatura navaja, da učinkovine lista materine dušice koristijo ob infekcijah dihalnih poti in lajšajo izkašljevanje.

Meta

Poleg poprove mete poznamo številne sorodne vrste, od katerih imajo nekatere enak spekter delovanja.

Povzeto po: Zelena lekarna, Mladinska knjiga 2007 – Dr. j. Gruenwald in C. Jaenicke in Zdravilne rastline na Slovenskem, dr. Katja Toplak Galle, Mladinska knjiga, Ljubljana, 2000

Žajbelj

Žajbelj divje raste na suhih, kamnitih tleh v Istri, ob jadranski obali in po otokih; ko v juniju in juliju cveti, je priljubljena paša za čebele. Žajbljev med, ki ima poseben, rahlo grenek priokus, je primeren za slajenje čajev proti kašlju.

Žajbelj ima dišeč vonj in topel, nekoliko trpek in grenak okus. Glavna sestavina njegovega eteričnega olja je tujon. Gojen uspeva po vsej Evropi, njegova izvirna domovina pa sta Sredozemlje in Mala Azija. Svetovno znan in zelo cenjen je dalmatinski žajbelj, ki mu po kakovosti sledi albanski žajbelj.

Žajbelj je znan predvsem po razkuževalnem in protivnetnem delovanju – čaj je odličen za grgranje pri vnetem grlu in žrelu, vnetih mandljih in ustni sluznici, zdravi pljuča, nahod in katarje, je odlično sredstvo proti kašlju. Poleg tega ureja potenje, pomaga pri zdravljenju vnetij črevesja, želodca, jeter, žolčnika in mokril ter čisti kri. Zaradi tujona pa lahko prevelika količina užitega žajblja deluje zelo škodljivo.

Trpotec

Sodobna literatura navaja, da učinkovine lista suličastega trpotca in materine dušice koristijo ob infekcijah dihalnih poti in lajšajo izkašljevanje.

Bezeg

Star ljudski rek pravi, naj se ob cvetočem bezgovem grmu za hip ustavimo in se mu poklonimo v znak zahvale, saj nam bezgov čaj olajša marsikateri nadležen prehlad ali celo gripo.

Kamilica

Najbolj priljubljeno zelišče zahodne kulture slovi po pomirjevalnem učinku ob živčni napetosti in trebušnih krčih. Blag okus in nežen vonj prinašata miren spanec, tako otrokom kot odraslim.

Lipa

Čaj iz posušenih lipovih cvetov, znan po značilnem medenem vonju, pospešuje potenje in pomaga odganjati prehlad. Skodelica lipovega čaja zvečer zagotavlja boljši spanec.

Borovnica

Uporaba posušenih plodov borovnice je v ljudskem zdravilstvu zelo razširjena, priljubljeni so predvsem za lajšanje težav pri lažjih oblikah drisk.

Nazaj