Zdravje

Čaj je najboljša hrana

Je iz naravnih sestavin. Brez kalorij. Poceni. Prijetnega okusa in dišeče arome. Spodbuja uživanje v trenutku in sprošča. Z njim smo vedno v dobri družbi.

Pitje čaja je pravzaprav več kot užitek. Vsa dejstva govorijo v prid temu, da bomo z njim pridobili na zdravju, dobri volji in čarobnem občutku lepote življenja. Glede na vse to ni iz trte izvito, da se ga je prijel sloves najboljše hrane na svetu.

Pitje čaja je boljše kot pitje vode

Voda zlasti nadomešča tekočino v telesu, medtem ko pravi  čaj ne zadošča le potrebam po tekočini. Vsebuje namreč tudi antioksidante in tako po mnenju številnih nutricionistov hkrati prinaša kar dve koristi. V nedavni raziskavi, izvedeni pod okriljem The European Journal of Clinical Nutrition, je nutricistka dr. Carrie Ruxton s svojo ekipo sodelavcev iz King’s College v Londonu dokazala, da štiri skodelice čaja na dan prinašajo velike zdravstvene koristi našemu telesu. Že zaužitje treh skodelic čaja dnevno zmanjša tveganje srčnega napada za 11-odstotkov. Sicer pa pitje čaja pomaga krepiti imunski sistem, zmanjšuje možnost nastajanja zobne gnilobe, krepi kosti, pomaga preprečevati nastajanje slabega (LDL) in pospešuje nastanek dobrega (HDL) holesterola, kar izboljša delovanje arterij, pomaga preprečevati nastanek raka in osteoporoze, koži pomaga pri obrambi pred soncem, deluje tudi antivirusno in preprečuje nastanek očesne mrene. Eterična olja, ki jih vsebujejo listi čajevca pomagajo pri prebavi, zeleni čaj pa naj bi celo pomagal pri zmanjševanju telesne teže.

Nekatere skrbi, da lahko kofein v čaju povzroča dehidracijo, vendar dr. Ruxton zagotavlja, da temu ni tako. Kofein ima pravzaprav številne pozitivne učinke kot je sproščanje glavobola, vpliv na dobro voljo in izboljšanje koncentracije. Stare dobre modrosti ga uvrščajo tudi med zdravilo za simptome astme.

Za mlad um in pogum

Raziskave kažejo tudi, da zeleni čaj vpliva na počasnejše staranje možganov. V Aziji, kjer je zeleni čaj najbolj priljubljen, je že dolgo znan kot blagodejen tonik za zdravje. Japonska ima veliko manjši odstotek obolelih za Alzheimerjevo bolezen in druge vrste demence kot zahodne države, za kar se lahko zahvalijo pitju zelenega čaja. Japonci, ki spijejo eno ali več skodelic zelenega čaja na dan, so kazali kar za polovico manj težav z izgubo spomina in umskih sposobnosti od tistih, ki so spili manj čaja.

Manjše tveganje za nastanek raka

Uživanje čaja zmanjša tveganje za nastanek raka na želodcu, prostati, dojkah, trebušni slinavki, širokem črevesu, danki, požiralniku, mehurju in pljučih, zavira pa tudi nastajanje in rast tumorjev. Se sprašujete, kako? Z vsebnostjo EGCG, ki je najbogatejši katehin v čaju in najučinkovitejši antioksidant s terapevtskimi vplivi pri zdravljenju številnih boleznih. Čeprav EGCG najdemo v vseh vrstah čaja, pa najdemo največji odstotek v zelenem čaju. EGCG vpliva tudi na preprečevanje srčnih bolezni, bakterijskih okužb in širjenje virusa HIV. Dovolj velik razlog, da si privoščimo tri do štiri skodelice na dan.

Za zdravo ustno votlino

Pitje čaja ne prija le v okusu in aromi, njegovi učinki so pomembni tudi za zdravje v ustni votlini. Raziskave kažejo, da pitje čaja pomaga preprečevati zobno gnilobo in ustni zadah. Nekateri celo menijo, da lahko pomaga pri uničevanju bakterij in virusov, ki povzročajo vnetje grla, preprečevanju kariesa in drugih zobnih obolenj. In ne le to, nekateri čaji vsebujejo tudi fluor, ki varuje zobno sklenino in pomaga pri lepšem nasmehu.

Še nekaj pozitivnih učinkov

Seznam pozitivnih učinkov za naše zdravje vsekakor uvršča čaj med plemenite zdravilne čarobne napitke. Na ta seznam lahko zapišemo še nekaj dobrih zdravilnih lastnosti čaja: preprečuje tveganje za nastanek ledvičnih kamnov, nekateri flavonoidi v čaju delujejo kot fitoestrogeni, ki dobro vplivajo na zdravje kosti, drugi izvlečki iz čaja pa zavirajo resorpcijo kosti. Čaj ima tudi antialergijske lastnosti, zato je uspešen pri zdravljenju atopičnega dermatitisa, oziroma vnetju kože, kar naj bi se pokazalo že po enem ali dveh tednih pitja.

Eliksir življenja

Po vsem dobrodejnem, kar iz nas izvablja pitje čaja, bi lahko rekli, da je ta eliksir življenja, ki so ga iskali leta in leta. Seveda čaj ne more nadomestiti zdravih prehranjevalnih navad in telesne vadbe, lahko pa skodelica čaja na dan pomaga ohraniti zdravega duha in telo očistiti posledic stresa prehitrega življenjskega ritma. Blagodejen duši, prijazen brbončicam, čaroben za čute … čaj vsekakor zasluži naziv najboljše hrane na svetu.

Čaj zavira staranje

Najnovejše raziskave so potrdile, da redno pitje pravih čajev zavira staranje in preprečuje nekatere kronične bolezni. Poleg tega z antioksidanti, ki jih najdemo v čaju, zaščitimo telesne celice pred škodljivimi prostimi radikali.

Ste vedeli?

  • Beli čaj je morda najdelikatnejši od čajev, vendar ostaja najmočnejši. Ena skodelica belega čaja vsebuje namreč več antioksidantov kot servirna količina brokolija ali deset kozarčkov jabolčnega soka.
  • Res je, da imata beli in zeleni čaj večjo vsebnost antioksidantov, vendar razlike s črnim čajem niso tako velike. Zaužitje ene skodelice črnega čaja ima dokazano enako dobre zdravilne učinke.
  • Oolong čaj kaže boljše rezultate kot zeleni čaj pri vplivu na izgubo telesne teže. Številne raziskave kažejo, da ima oolong čaj sposobnost topljenja maščob, hkrati pa z uničevanjem prostih radikalov v telesu ohranja zdravo kožo.
Nazaj